POZOR! DNES JE Z PROVOZNÍCH DŮVODŮ MIMOŘÁDNĚ UZAVŘENA RESTAURACE U TYGRA. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

OD 5. DO 16. ŘÍJNA BUDE Z DŮVODU STAVEBNÍCH PRACÍ UZAVŘENA CESTA KOLEM CHYSTANÉ VOLIÉRY PRO ORLOSUPY.

Husice modrokřídlá

Cyanochen cyanoptera
řád – vrubozobí (Anseriformes) | čeleď – kachnovití (Anatidae)
EEP | Evropský chovný program

Věděli jste, že

husa modrokřídlá je endemitem Etiopie, kde žije ve vyšších nadmořských výškách a zdržuje se zejména v mokřadech a na travnatých loukách? Na chladné etiopské vysočině ji chrání husté, téměř kožešinovité peří. Je převážně noční, a přestože dobře létá i plave, většinu času tráví na souši.

  • Váha zvířete: až 1,5 kg
  • Rozměry zvířete: výška 60–75 cm, rozpětí křídel 32,5–37,5 cm
  • Délka života zvířete: 15–20 let
  • Životní prostředí zvířete: horské mokřady a louky
  • Potrava zvířete: traviny, méně často bezobratlí živočichové
  • Výskyt zvířete: Etiopie

Její název odkazuje na charakteristické modré přední křídlo. Zbytek těla je zbarven do hnědošeda, s černým zobákem a nohama. Samci a samice jsou si vzhledem poměrně podobní a vytvářejí monogamní páry, které spolu zůstávají po celý rok. Hnízdí v blízkosti horských jezer a potoků, kde si hnízdo ukrývají v husté vegetaci. Mimo období rozmnožování se sdružují do hejn. Husa modrokřídlá je ohrožena především ztrátou přirozeného prostředí.

Ohrožení druhu

  • Není hodnocený NE
  • Chybí údaje DD
  • Málo dotčený LC
  • Téměř ohrožený NT
  • Zranitelný VU
  • Ohrožený EN
  • Kriticky ohrožený CR
  • Vyhynulý v přírodě EW
  • Vyhynulý EX

Kdo je dále mezi námi