OD 5. DO 16. ŘÍJNA BUDE Z DŮVODU STAVEBNÍCH PRACÍ UZAVŘENA CESTA KOLEM CHYSTANÉ VOLIÉRY PRO ORLOSUPY.

Viskača

Lagostomus maximus
řád – hlodavci (Rodentia) | čeleď – činčilovití (Chinchillidae)

Věděli jste, že

si budují rozsáhlé labyrinty chodeb, komor a vstupů, označované jako viscacheras? K jejich vyhrabávání používají přední končetiny se silnými drápy a nahrabanou hlínu vytlačují nosem. V těchto podzemních labyrintech pak žijí ve skupinách, které mohou čítat i více než 30 jedinců. Viskača je tedy velmi společenský hlodavec.

  • Váha zvířete: 3–9 kg
  • Rozměry zvířete: délka těla 50–60 cm, délka ocasu 13–20 cm
  • Délka života zvířete: až 10 let
  • Životní prostředí zvířete: pampy, pouště
  • Potrava zvířete: traviny, semena
  • Výskyt zvířete: Jižní Amerika

Viskača je největším zástupcem čeledi činčilovitých. Obývá především travnaté oblasti Argentiny, Bolívie a Paraguaye. Je aktivní hlavně za soumraku a v noci, kdy opouští své podzemní úkryty a vydává se hledat potravu. Živí se především travami, bylinami a semeny.

Ohrožení druhu

  • Není hodnocený NE
  • Chybí údaje DD
  • Málo dotčený LC
  • Téměř ohrožený NT
  • Zranitelný VU
  • Ohrožený EN
  • Kriticky ohrožený CR
  • Vyhynulý v přírodě EW
  • Vyhynulý EX

Kdo je dále mezi námi