Věděli jste, že
je typickým obyvatelem otevřené zemědělské krajiny? Nejčastěji ji můžeme spatřit na polích, loukách, mezích nebo okrajích měst, kde se díky svému nenápadnému hnědému zbarvení dokonale maskuje. Jedná se o stálý druh, který se v zimě spojuje do skupin a od února vytváří trvalé páry. Hnízdění probíhá během května a června. Samice hnízdí ve vegetaci na zemi, přičemž snůška obvykle obsahuje 10–20 šedozelených vajec. O potomstvo se starají oba rodiče a rodiny spolu zůstávají i po vyhnízdění. Charakteristickým hlasovým projevem koroptve je „čiřik-čiřik“. Ohrožena je především intenzivním zemědělstvím.
-
Váha zvířete: 330–475 g
-
Rozměry zvířete: délka 28–32 cm, rozpětí křídel 43–48 cm
-
Délka života zvířete: 2–3 roky
-
Životní prostředí zvířete: step, zemědělská krajina, okraje měst
-
Potrava zvířete: semena, byliny, hmyz, jiní bezobratlí
-
Výskyt zvířete: Asie, Evropa, Severní Amerika
Koroptev polní je typickým obyvatelem otevřené zemědělské krajiny. Nejčastěji ji můžeme spatřit na polích, loukách, mezích nebo okrajích měst, kde se díky svému nenápadnému hnědému zbarvení dokonale maskuje. Jedná se o stálý druh, který se v zimě spojuje do skupin a od února vytváří trvalé páry. Hnízdění probíhá během května a června. Samice hnízdí ve vegetaci na zemi, přičemž snůška obvykle obsahuje 10–20 šedozelených vajec. O potomstvo se starají oba rodiče a rodiny spolu zůstávají i po vyhnízdění. Charakteristickým hlasovým projevem koroptve je „čiřik-čiřik“.
Ještě v první polovině 20. století byla koroptev jedním z nejhojnějších ptáků v české kulturní krajině. V důsledku intenzivního zemědělství, zcelování pozemků, chemizaci zemědělství a nástupu těžkých zemědělských strojů však její početnost dramaticky poklesla.