Leguán pustinný

Dipsosaurus dorsalis
řád – šupinatí (Squamata) | čeleď – leguánovití (Iguanidae)

Věděli jste, že

že se leguáni pustinní před predátory a horkem ukrývají pod zemí? Vyhrabávají si vlastní úkryty nebo využívají nory opuštěné po savcích. Aktivní mohou být i během horkých pouštních dnů, kdy teploty dosahují až 40 °C. Chladnější období naopak přečkávají ve stavu strnulosti, kdy výrazně omezují svou aktivitu.

  • Váha zvířete: 70 g
  • Rozměry zvířete: 30–40 cm
  • Délka života zvířete: až 15 let
  • Životní prostředí zvířete: poušť a polopoušť
  • Potrava zvířete: rostliny, bezobratlí
  • Výskyt zvířete: Mexiko, Spojené státy americké

Ohrožení druhu

  • Není hodnocený NE
  • Chybí údaje DD
  • Málo dotčený LC
  • Téměř ohrožený NT
  • Zranitelný VU
  • Ohrožený EN
  • Kriticky ohrožený CR
  • Vyhynulý v přírodě EW
  • Vyhynulý EX

Kdo je dále mezi námi