Řada z vás se v sobotu 29. října ptala na recepty.
Takže tady jsou: skvělý dýňový koláč a vynikající dýňová polévka. Dobrou chuť! #halloween
Dýňový koláč
Ingredience
Dýně – najemno nastrouhané – 500 g
Vejce – 3 ks
Prášek do pečiva – 1 ks
Polohrubá mouka – 300 g
Olej – 1 dl
Moučkový cukr – 140 g
Skořice – mletá – 2 lžičky
Vanilkový cukr – 1 ks
Slunečnicová semínka – podle chuti, lze přidat i rozinky, ořechy
Omega – 100 g
Cukr krystal – 6 lžic
Kakao – 2 lžíce
Voda – 4 lžíce
Příprava
Cukr, vanilkový cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka. Vylít na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a péci při 180 stupních. Po vychladnutí polévám polevou.
Poleva: Pracujeme ve vodní lázni, ale voda by se neměla vařit. Nejprve rozpustíme omegu, pak přidáme vodu, kakao, cukr krystal a vymícháme dohladka. Poleva zároveň trochu zhoustne. Toto množství je na celý plech s moučníkem. Poleva je krásně lesklá, tmavá a při krájení nepraská.
Dýňová polévka
Ingredience:
Dýně - 1,5 kg
Cibule - 1 větší ks
Brambora - 1 větší ks
Česnek - 3 stroužky
Petrželka - hrst
Kuřecí vývar
Voda - 0,7 l
Smetana - 300 ml
Mléko - 0,5 l
Sójová omáčka
Sůl
Pepř mletý
Kmín
Muškátový oříšek
Příprava
Nejprve si osmahneme cibulku, přidáme dýni (bez semínek, oloupanou, nakrájenou) a pokrájenou bramboru. Chvilku opečeme, podlijeme vodou, vývarem, doplníme o koření (sůl, pepř, kmín) a vaříme asi tři čtvrtě hodiny. Poté odstavíme, přilijeme mléko, přidáme česnek, petrželku a důkladně rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, trošku sójové omáčky a nastrouháme jeden muškátový oříšek.